Fa könyvjelző dekorálása pirográffal és akvarellel

Ez a fa könyvjelző jól mutat, egyszerű, gyorsan elkészíthető, tartós és teljesen személyre szabható a felirattal. Igazi különleges darab. Persze vétek lenne, ha a polcon porosodna, a legjobb helye a kedvenc könyveink lapjai között van. Az meg már csak a ráadás, ha tömegközlekedési eszközön nem a könyvünkbe olvasnak bele, hanem a könyvjelzőnket csodálják és próbálják kitalálni, hogy honnan van. A bátrabbak akár rá is kérdezhetnek. Húzd ki magad és büszkén mondd meg neki, hogy ezt bizony te csináltad!

Szükséges alapanyagok, eszközök

  • fa könyvjelző alap
  • csiszolópapír
  • pirográf
  • grafit ceruza
  • akvarell filctoll
  • lakk spray
fa könyvjelző alap
fa könyvjelző alap

A fa könyvjelző díszítésének lépései

Csiszolás

A legelső dolgunk minden pirográf technikával készülő tárgyunknál a csiszolás lesz. Erről írtam bővebben ebben a bejegyzésben. Ennél a könyvjelző alapnál keresztbe futott a fa erezete, így a csiszolás is keresztbe történt. Először 180-as papírral, majd 400-assal dolgoztam. Néhány mozdulat és már kész is. A végén portalanítottam.

Minta felrajzolása

Grafit ceruzával halványan felrajzoltam a vonalakat. Először a szöveggel kezdtem. Nekem az jutott először eszembe, hogy az élet szép. Bármit oda írhatsz, a személyes gondolatoktól lesz igazán egyedi. Minél vastagabb a betű, annál inkább olvashatóbb lesz a szöveg. De ha túl vastag, akkor nem marad hely a többinek, így törekedjünk az arany középútra. A háttérre virág és levél formákat rajzoltam. Szeretem, amikor egyszerű formákból áll össze egy bonyolultnak tűnő ábra, de ha megnézzük, ezek csak hullámvonalak, pöttyök és vonalkák. Semmi más.

Legelőször felrajzoltam a formákat, eloszlattam őket a térben úgy, hogy összhangban legyenek. Egy kis virág ide, egy kis levél oda, és máris lefedtük a hátteret. Némi helyet hagytam a sötét háttérnek is, a kontraszt a mániám. Ezután dolgozd ki a részleteket. Nem baj, ha a mintákat sűrűn ismétled, az összhatás számít.

Pirográfia

Hőfokszabályzós géppel dolgoztam, de ehhez a munkához tökéletesen megfelelő a legegyszerűbb készülék is. Első lépésként hurkos fejjel 400 fokon a szöveget égettem ki, majd utána következett a virágok és levelek hada. Ha ez megvolt, lecseréltem a fejet a patkó alakúra és ezzel sötétítettem a hátteret ott, ahol nem volt növény. Befejezésként pedig egy kevéske árnyalás néhány helyre, ahol a szemem úgy érezte szükségét. Ha árnyékolást még nem csináltál és nem is most szeretnéd elkezdeni, akkor nyugodtan hagyd ki ezt a lépést, anélkül is mutatós lesz. Csináltam az égetésről egy timelapse videót, amin megnézheted a folyamatot.

Színezés és lakkozás

Szerettem volna kihangsúlyozni a “szép” szót a feliratból, így a legfeltűnőbb színnel – pirossal – színeztem. Ehhez akvarell filcet használtam. Vízfesték, akvarell esetén figyelni kell a lakkozásnál, hogy olyan módját válasszuk, ami nem fogja elmaszatolni a festést. A lakk spray tökéletes erre, hiszen akkor nem kell ecsettel kockáztatnunk az elkenődést. Átlátszó, selymesen fényes lakkot használtam. A könyvjelző mindkét oldalát lefújtam 30 cm-es távolságból. Ha szükségét érzed, fújd le két rétegben. Várd ki a megfelelő száradási időt, még mielőtt megfordítanád. Én kb. 2 órát vártam erre. Amikor tökéletesen megszáradt rajta a lakk mindkét oldalon, egy kis fagyöngyöt és bőrszíjat kötöttem a végére fityegőnek.


Én nagyon szerettem készíteni ezt a könyvjelzőt, mert alig 2 óra munkával látványosat tudtam létrehozni. Az igazi könyvmolyok pedig értékelni fogják, ha egy ilyet kapnak tőled ajándékba.

Ha tetszett a bejegyzés:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük