Ovis jel festése a gyerek benti cipőjére

Ovis jel

Minden anya életében eljön az a nehéz feladat, amikor csemetéjét el kell engednie a bölcsődébe, óvodába. Mint a legtöbb édesanya, én is szerettem volna megkönnyíteni ezt a folyamatot. Így jött az ötlet, hogy a benti cipőjére kerüljön jól látható helyre az ovis jel. Egyrészt így beazonosítható a cipő, másrészt pedig magával visz valamit belőlem, ami rám emlékezteti. Annyira megszerette, hogy hazajövetelkor kezdetekben sírva fakadt, hogy ott kell hagyjuk a cipőt. A kisfiam jele a csiga lett, így hát kedves kis csigácskákkal lett tele a cipő. Mind a négy oldalára fel szerettem volna festeni, így adott volt, hogy akkor már az évszakokkal is összekötöm a témát. Az ovis jel felfestése nem igényel különösebb gyakorlatot, így rajzolni nem tudó anyukák is próbálkozhatnak. Abszolút egyedi, nem jön szembe másik ilyen az utcán. És mondanom sem kell, hogy mennyire menő! 🙂

Szükséges eszközök, alapanyagok

  • cipő
  • textil festék (én a Pentart termékét használtam)
  • ecset
  • ceruza
  • igény szerint indigó
  • sütőpapír
  • vasaló
Ősz és nyár

Inspiráció

Oké, hogy csiga, de mégis milyen? Ahogyan sokan mások is teszik, én is ötlet gyűjtésbe kezdtem. Pinterest a barátom, rengeteg jó ötlet van fent. A keresőjébe beírtam, hogy “snail” (csiga angolul) és átnyálaztam a képeket. A kisfiam kiválasztotta a befutók közül, hogy neki melyik tetszik. Amikor a csiga stílusa, alakja már megvolt, akkor kitaláltam hozzá az évszakra vonatkozó koncepciót is. Ha a pinterest nem elég, a Google kereső is segítség lehet.

Ovis jel felfestésének folyamata

A legfontosabb, hogy a cipő legyen tiszta és zsírmentes a festék megfelelő tapadásához. Ha új a cipő, akkor is nézzük át a biztonság kedvéért és tisztítsuk, ha szükség van rá. Grafit ceruzával felrajzoltam a mintát a cipő textiljére. Ha nem megy a szabad kézzel rajzolás, akkor a megfelelő méretű kép kinyomtatása után indigóval is felrajzolhatod a mintát. Pepecselősebb, de még így is megéri szerintem.

alap felrajzolása

Ha megvan a vázlat, készüljünk elő a festéshez. 3 különböző méretű ecsetet használtam. A lehető legvékonyabbat a kontúrozáshoz, csak egy kicsivel vastagabbat a csiga színeinek felviteléhez és egy viszonylag vastagot a háttérhez.

Kontúrozás

Először fekete színű textilfestékkel felvittem a kontúrokat. Igyekeztem vigyázni arra, hogy egyenes vonalakat húzzak. Nyilván a textil textúrája miatt nem lehet tökéletesen kivitelezni ezt, de a lehető legjobbra törekedtem, nem pedig a tökéletesre. A szem fekete pontját nem festettem még meg, mert hiába fehér alapból a cipő, a szemet is lefestettem a fehér festékkel, hogy egységes hatású legyen a végeredmény.

ovis jel kontúrozása

Színezés

Következő lépésként felfestettem a csigák alapszíneit a cipőre. Eközben igyekeztem a fekete kontúrt vékonyítani azáltal, hogy egy picit rámentem a színes festékkel. A textilfesték egészen jól fed, így csak halványan, nem zavaróan ütött át alulról a fekete és azt sem mindenhol. A csigaházhoz általában a festéket keveretlenül használtam, míg a csigák testéhez ugyanannak a színnek néhány árnyalatnyival világosabb változatát. Ehhez az alapszínt fehérrel kevertem. Szerencsésebb, ha a fehér színhez adjuk hozzá a kevéske alapszínt és ha kell, ezt tovább folytatva sötétítünk. Ha a színhez keverjük hozzá a fehéret, akkor valószínűleg túl sok fehér színnel tudjuk csak elérni ugyanezt az árnyalatot és egy csomó festéket elpazarlunk ezáltal. A szövet textúrája miatt sokszor pacsmagolni kell, hogy mindenhol befogja az adott területet a festék.

ovis jel alapszínei

Jelöljünk ki magunkban egy képzeletbeli pontot, ahova a fényforrást elképzeljük. Ehhez fogjuk igazítani a fény visszaverődését. A képen látható tavaszi csigapárnál ezt a fényforrást én jobb felülre pozícionáltam. A csiga testszínének árnyalatát világosítottam tovább, egészen pasztellesre és felkentem egy-egy foltot oda, ahol a fény visszaverődik. Ha a fenti képen megnézzük, akkor a rózsaszínes csiga testének jobb oldalára, kezeinek felső részére és a csigaház tekervényeinek jobb oldali részeit festettem így. Végül fehérrel egy-egy pontnyi csillanást is festettem, de tényleg csak keveset. Erre abszolút igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több. Ezzel a fényjátékkal érjük el azt, hogy csigáink térbeli hatást szerezzenek. Ahogy korábban említettem, a szemeket is lefestettem fehérre, majd száradás után a fekete pontokat is.

ovis jel

Végső munkálatok

A háttérhez kevertem türkizes árnyalatot sok sárga és egy gombostűfejnyi kék festék felhasználásával. Ezt a színt bő vízzel felhígítottam. Amikor azt hiszed, már elég híg, akkor még mártsd bele a festékes ecsetet a vízbe, húzd le a vizes pohár pereménél a folyadék nagy részét és akkor lesz jó. Egészen úgy, mintha vízfestékkel is csak halványan szeretnél festeni. A háttérnél a cél csak az érzékeltetés, nem pedig a telibe festés. Ezáltal maradjon is meg halványnak, különben a háttér agyon nyomja a fókuszt. Pacsmagoljuk ezt a híg festékes vizet a szövetre. Ahol igényeljük, ott menjünk rá többször is a szín erősítése végett. Ha abszolút biztosra szeretnél menni és félsz, hogy elkened a korábban már felfestett munkádat, akkor a háttér színezése legyen az első lépésed és a csigákat csak azután fessed. Nekem idő közben alakult ki a koncepció, az elején még nem voltam biztos abban, hogy akarok-e hátteret és azért nem ez volt az első lépésem.

ovis jel a cipőn

Végül a füvet a legvékonyabb ecsetünket használva hanyagul vessük oda. Értem ezt arra, hogy legyen minél kevésbé szabályos a természetes hatás elérése érdekében. Először meghúzzuk a vonalakat, majd az aljánál szintén pacsmagoljunk egy picit, hogy összefüggő legyen a zöld. Én először egy sötétebb zölddel csináltam meg ezt, majd egy kicsit világosabb árnyalatával húztam még néhány fűszálat a sötétek elé. A fűszálakat a csigák elé is felfuttattam. A fehér virágokat a legvégére hagytam. Sima fehér festékkel meghúztam a szirmokat, majd nyomtam egy-egy piros pontot a közepébe.

Ovis jel a többi oldalon

A cipő másik három oldalát is hasonlóképpen csináltam. Az őszi csigánál a tököt és falevelet ugyanúgy, mint a csigáknál először fekete kontúr, majd alapszín és a fény érzékeltetésére világosabb árnyalatokkal. A csiga alján a zöld színt egészen aprócska feketével kevertem, ezzel szerettem volna az őszi esős, sáros időt megjelentetni a “lábánál”. Egy keveset a házánál is használtam a még térbelibb érzékeltetésért a fény felöli oldal ellenkezőjén. A háttérhez szürkés kéket használtam és az aljzatnál vöröses narancssárgás pontokkal érzékeltettem a lehullott falevél hatását.

A téli csigánál a hóembert is kontúroztam, mert fontos eleme a képnek. Egészen halvány kék a háttér. Szeretem a narancssárga és zöld kombinációt, így néhány távoli fenyőfa is helyet kapott, illetve van egy zöld sál a nyakában. A legvégén fehérrel megfestettem a havat az alján és pöttyöztem néhány hópelyhet is.

Ha nyár, akkor cseresznye, legalábbis számomra, így ez kapott helyet ezen az oldalon. A cseresznyéknél kihagytam a fekete kontúrt, de az alapszín után kapott ez is fényt és az ellentétes oldalát sötétítettem egy picit. A fű ugyanaz, mint ahogyan azt a tavaszi oldalnál kifejtettem.

Rögzítés

Volt olyan, aki azt mondta, hogy ennek kihagyásával is tartós az eredmény, de én inkább arra szeretnélek bátorítani, hogy rögzítsd a festést. Tegyél sütőpapírt a cipőre és azon keresztül pamut fokozaton vasald át. Az útmutató szerint legalább 30 másodpercig érje a hő az adott felületet. Természetesen nem a ráncok eltüntetése a cél, hanem az ovis jel hőkezelése. Kicsit macerás, mert vigyázni kell a gumitalpra, a felület is keskeny, de ha már egyszer órákon keresztül dolgoztál vele, akkor ez már semmiség lesz.


Bármilyen jelet is kapott a gyerekünk, lehet rá témát húzni és egy aranyos cipőcskét festeni neki. Bámulatos, hogy mennyit jelent ez nekik és mennyire képesek megszeretni egy tárgyat emiatt. Nekünk bevált, próbáld ki te is!

Ha tetszett a bejegyzés:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük