Karácsonyi angyalkák formázása és festése

Karácsonyi angyalkák

Karácsonyi angyalkák készültek levegőn száradó gyurmából. Nagyon szerettem készíteni őket és szerintem cukira sikerültek. Közben annyira elkapott a karácsonyi hangulat, hogy a gondolataim messze repítettek a gyerekkoromba. Nagyon szerettem Mamám karácsonyfáit. Tele volt mindenféle színű és formájú, stílusú díszekkel. Mondhatni erősen eklektikus volt a fa. Akkoriban nem vettek évről évre új szetteket a fára, így az egész gyerekkoromat végigkísérték azok a kedves díszek. Így jött az elhatározás, hogy idén csupa saját magam által készített díszekkel cicomázom fel a karácsonyfánkat, amik reményeim szerint hosszú évekig díszelegnek majd nálunk. Talán majd a gyerekeim is jó szívvel emlékeznek vissza ezekre az angyalkákra. A színösszeállítás pedig zömében fehér, némi arany és bronz, valamint egy csipetnyi színkavalkád a régi szép idők emlékére.

Szükséges eszközök és alapanyagok

 • levegőn száradó gyurma
 • sütőpapír/szilikon lap
 • papír
 • ceruza
 • olló
 • nyújtófa/akril rúd
 • textúra sablon/pecsét
 • szike/kés
 • akril festék
 • viaszpaszta
 • tűfilc
 • lakk

Sablon készítése

Első lépésben készítettem egy sablont a karácsonyi angyalkák kivágásához. Összehajtottam egy papírt, majd felrajzoltam egy egyszerű angyalka formának a felét a hajtáshoz. Ez egy kis mankó ahhoz, hogy biztosan szimmetrikusra sikerüljön. Jó tanács: nyugodtan legyen neki vaskos bikanyaka, a haj új is el fogja takarni. Az enyém viszonylag vékonyka nyak lett, meg is gyűlt vele a bajom. Na de erre majd később visszatérek. Kivágjuk a formánkat a papírból és ha minden igaz, kaptunk egy csinos alapot. Ha sokszor szoktál kreatív tevékenységet folytatni, akkor érdemes ezeket a sablonokat gyűjteni, hogy később is felhasználhassuk más munkáinknál.

Karácsonyi angyalkák formázása

A levegőn száradó gyurmát bevizezett kézzel átgyúrom. Ha kell, sokszor vizezem a kezemet, amíg elérem a megfelelő állagot. A nedvesítéssel óvatosan bánjunk, fontos, hogy csak apránként szabad. A legjobb, ha van szilikon lapunk, amin könnyen lehet dolgozni és sokszor felhasználható. Nekem is tervben van már egy ilyennek a beszerzése, addig is jobb híján maradt a sütőpapír. Gömb alakot formáltam a masszából, majd a kezeimmel kilapítottam a könnyebb nyújtás érdekében. Kb. 3 mm vastagságúra nyújtottam a gyurmát az akril rúddal. Rátettem az angyalka sablont és szikével körbe vágtam. Ha nincs szikéd, akkor használj megfelelően éles kést.

Az alapunk méreteit figyelembe véve gyúrtam hozzá egy lapos golyót, ami majd az arca lesz és két kisebbet is, amikből a kezek lesznek. A kezei közé csak fantáziánkon múlik, hogy milyen formát alakítunk ki. Én szívecskét és egy színes gyöngysort álmodtam meg nekik. A ruhájukra pecséttel és textúra sablonnal mintát nyomtam, hogy még egy kicsit bolondítsak rajtuk.

A nagy golyót finoman nyomkodjuk oda a fejhez és közben őrizzük meg annak gömbölyded formáját. A szívecskét tegyük a pocakjához és a két kisebb lapos formát helyezzük rá úgy, mintha a szívet fogná. A tapadás miatt is fontos, hogy kellően benedvesített legyen a gyurma. Ha száraz, akkor nem fog megfelelően tapadni.

Gyúrjunk egy hosszú, vékony gilisztát, kb. a karácsonyi angyalkák magasságának másfélszeresét. Ez lesz a haj. Tegyük a megfelelő helyre és ízlés szerinti frizurát alakítsunk ki belőle. Nekem a megcsavart göndör fazon tetszett a legjobban. A frufrut 2 vékony kis gilisztából alakítottam ki, amiket a hajhoz nyomkodtam.

Végül vizes ujjal átsimítottam az angyalka széleit és mintázatlan felületét, hogy eltüntessem a mini hibákat és egyenetlenségeket. Hagyjuk száradni az angyalkákat legalább egy napig, de inkább kettőig a biztonság kedvéért.

Kuka vagy karácsonyfa?

Természetesen nem bírtam ki, hogy száradás közben ne vegyem fel néha és nézegessem meg őket. Egyrészt ilyenkor előbújik a kritikus énem és keresem a hibákat, amiket javítani kell majd. Másrészt szeretem csak úgy megcsodálni, gyönyörködni bennük és ízlelni a lehetőséget, hogy mi válhat majd belőlük. Egy ilyen alkalommal, amikor a gyurma még nem száradt meg, de már repedezős állagú volt, sikerült az egyik angyalkának kitörnöm a nyakát. És ha mindez nem elég, még a haja is lejött a fejéről. Teljes megsemmisülés. Vagyis azért mégsem. Visszatettem szegény párát és amikor megszáradt, akkor ékszerragasztóval visszaragasztottam az alkatrészeket. A látvány nem lett valami csodás, ezért sokáig gondolkoztam rajta, hogy fessem-e egyáltalán vagy dobjam a kukába. Adtam neki egy esélyt és igaz, hogy egy kicsit sutább lett, mint a többi, de számomra így is nagyon szerethető. Kitalálod, hogy melyik az?

Karácsonyi angyalkák festése

karácsonyi angyalkák

Amikor kiszáradtak a figurák, csiszolópapírral elsimogattam egy picit a széleket a nem kívánatos, kiálló részek eltüntetése végett. Ezután akril festékkel festettem. A ruhákat és szárnyakat is átfestettem matt tört fehérre, ahogyan a hátulját is. Az arcokat és kezeket sötétebb matt bőrszínnel színeztem. A haj metál színű arany, bronz és ezüst festést kapott. A kézben levő kiegészítők szintén metál színezést kaptak. Fessünk gyorsan, mert a kiszáradt gyurma szívja magába a nedvességet és nagyon hamar szárad a festék.

A szemeket fekete, a szájat pedig piros színű tűfilccel rajzoltam fel. Ha esetleg elrontod az arcot, akkor fesd le akril festékkel, ha kell több rétegben. Az akril festék szépen el fogja fedni és újrakezdheted. A viaszpasztába az ujjbegyemmel nyúltam, a szárnyak és ruha széleinek, illetve a belenyomott mintázatnak adtam egy lehelletnyit belőle.

Végső teendők

Az akril festéket alapból nem lenne szükséges lakkozni, de a tűfilc fixálás nélkül elkenődhet. Ha a lakkot ecsettel viszed fel, akkor nagy a kockázata, hogy elkenődik a tűfilc, ezért helyette a lakk sprayt javaslom. Én selyemfényűt használtam, ami ad egy visszafogott, elegáns fényt az egésznek. A hátulját is lakkoztam, hogy a fénye egységes legyen.

Ékszerragasztóval felragasztottam egy egyszerű fehér szalagot a fej hátuljára, amivel fel lehet akasztani a fenyőfára a díszünket. Boldog Karácsonyt! 🙂

Ha tetszett a bejegyzés:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük