Mandala hűtőmágnes elkészítése lépésről lépésre

Mandala hűtőmágnes

A mandala nyugalmat áraszt. Nyugalom tölt el, amikor készíted és beugrik ez az érzés később is, amikor ránézel. A mandalában van valamiféle ősi bölcsesség. Ez számomra azt juttatja eszembe, hogy a rohanó életmóddal muszáj megállni egy kicsit és magunkba szívni a jelent, még mielőtt olyan gyorsan tovább áll. Örüljünk annak, amink van és legyünk hálásak érte.


Szükséges eszközök, alapanyagok:

 • rétegelt falap
 • csiszolópapír
 • körző
 • grafit ceruza
 • pirográf
 • akvarell ceruza
 • ecset
 • víz
 • lakkfilc
 • lakk spray
 • öntapadós mágneslap
 • radír

Csiszolás

Az egész alapjául egy 8×8 cm nagyságú és 3 mm vastagságú rétegelt nyír falap szolgál. Első lépésként lecsiszoljuk a lapot a fa erezetével megegyező irányban. Ha merőlegesen csiszolod, akkor hajlamos felbolyhosodni a fa felülete. Először 180-as, majd 400-as csiszolópapírt használtam. Természetesen, ha nincs otthon, akkor használhatsz más számozásút is. A csiszolópapírról azt kell tudnod, hogy minél nagyobb a száma, annál finomabb szemcséjű a papír, annál simább lesz a felület. A csiszolás azért fontos, mert így majd szebben tudunk égetni és festeni.

Körvonalak

Körvonalak felvitele körzővel.

A falap sarkába beleszúrjuk a körzőnket, majd tetszőleges sűrűségben köríveket húzunk. Én ennél a darabnál keskeny és vastag helyközöket felváltva hagytam, nekem most így volt szép változatos. Próbáljunk minél halványabb, de még látható körvonalakat rajzolni.

Mandala minta és felirat

Mandala mintájának felrajzolása.

A segéd körvonalaink mentén saját szánk íze szerint rajzoljunk mintákat, amiből összeáll a mandala. Nem kell bonyolult ábrákra gondolni, elég egyszerű formákat rajzolni. Kör, négyzet, háromszög, szirom forma, hurok, pötty, csík, szívecske, kinek mi tetszik. A sok kis apró minta jól fog kinézni, ez adja a mandala tömegét. Szintén igyekezzünk minél halványabban, de még láthatóan rajzolni, az megkönnyíti a későbbi radírozást. A feliratot is rajzold fel rá vagy hagyd el róla, ha úgy jobban tetszik.

Égetés

Mandala égetve.

Pirográffal égesd a korábban felrajzolt vonalakat és a feliratot. Én a hurkos véget használtam. Az a tapasztalatom, hogy mindenkinek más és más vég tetszik jobban, ezért nincs pontos előírás, hogy te melyiket használd. Ha hőfokszabályzós géped van, akkor a 450 fok körüli hőmérsékletet javaslom.

Radírozás

Radírozd le a már felesleges ceruza nyomokat. Ha halványan rajzoltál és szépen lecsiszoltad a fát, akkor könnyű dolgod lesz.

Mandala színezése

Színezzük a mandalát.

Akvarell ceruzával foltokat satíroztam a mandalára és azon túl is, majd ezt vízzel egymásba mostam. Próbálj nem túl bő, hanem csak éppen elég mennyiségű vizet használni, hogy a fát ne áztasd el túlságosan. Ha nem tetszik, amit látsz, satírozz még nyugodtan, de arra vigyázz, hogy vizes felületre erősebben fog a ceruza. Használhatsz rögtön vízfestéket is, a végeredmény hasonló lesz. Ha más nincs, nyugodtan lenyúlhatod a gyerek olcsó vízfestékjét, az is megfelelő erre. Én kék, zöld és sárga színeket használtam. Nagyon szeretem ezt a színkombinációt, de ha te mást szeretnél, nyugodtan próbálkozz. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik színek illenek össze, akkor nem lőhetsz mellé, ha a színkör egymás melletti színeit választod.

Száradás

Hagyd egy kis ideig száradni a fát. Nyilván minél több ideig szárítod, annál jobban kiszárad, de van az a helyzet, amikor nem akarsz egy napot várni a folytatásra. Én is így voltam ezzel, így a nyári hőségben a ventilátor előtt 1 órát pihentettem, mielőtt folytattam volna.

Kiemelés

A mandalát szépen kiemeli az arany fénye.

Aranyszínű lakkfilccel emelj ki néhány részletet, de ne vidd túlzásba. Itt igaz a szabály, hogy a kevesebb néha több. Ha a te filcednek is vastag a hegye, mint az enyémnek (2-4 mm), akkor dolgozz vele különösen óvatosan. Ne ijedj meg, azért nem mérnöki pontosság szükséges.

Lakkozás

Most irány a szabad levegő. A mandala alá tegyél olyan papírt, textilt, amit nem sajnálsz és kb. 30 cm távolságból fújd le lakk spray-vel az alkotásod. Én selyemfényű lakkot használtam. Ne felejtsd el előtte felrázni a flakont! Száradás után fújd le a másik oldalát is.

Mágnes felragasztása

Mágnes a hátulján.

Vágj ki egy 2,5 cm x 2,5 cm nagyságú négyzetet a mágneslapból. Nekem öntapadós lapom volt. Csak húzd le a fóliát a hátuljáról és ragaszd a falapod hátuljára, ennél egyszerűbb megoldás nem létezik erre. Ha darabos mágnesed van, akkor jól ragasztózd be és ragaszd a falapod hátuljára. A legbiztosabb az, ha nehezéket is teszel rá, ami odaszorítja a fához, amíg megszárad a ragasztó.


Ha mindezzel megvagy, akkor el is készült a nagy mű! Mehet fel a hűtődre vagy valaki más hűtőjére. Remélem, hogy örömödet leled benne és jól érezted magad, miközben készítetted.

Ha tetszett a bejegyzés:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük