Nászajándék doboz saját kezűleg: csináld meg te is!

Nászajándék doboz

Pénzt ajándékozni még manapság is kényes témának számít. Ez alól az esküvői ajándék sem kivétel. De miért? A friss házaspár általában ennek jobban örül, mint a harmadik szett étkészletnek vagy a második kávéfőzőnek. Sokan mégis úgy érzik, hogy fantáziátlan, nem fordítanak elég figyelmet rájuk, csak “odatolják” a bankókat és probléma letudva. De nem kell ennek így lennie. Lehet a pénzajándékot is szép köntösben tálalni, ami maradandó emléket nyújt a párnak. Számos ötlet kering az interneten erre. A nászajándék doboz az aktuális kedvencem, meg is mutatom, hogy készül. Igaz, hogy a folyamat igényel némi kézügyességet, de én bátorítani szeretnék mindenkit, hogy vágjon bele. Ehhez nyújt segítséget az alábbi útmutató.

Szükséges eszközök, alapanyagok:

 • üvegbetétes fa doboz
 • bronz színű akrilfesték
 • üvegkavics
 • pentart chameleon lakk
 • vízfesték
 • akvarell papír
 • olló
 • tűfilc
 • grafit ceruza
 • radír
 • szalagok
 • gyöngytoll
 • szike/penge
 • jó sok pénz 🙂

Nászajándék doboz elkészítése

Doboz előkészítése – kihagyható

A doboz kezdeti állapota.
A felirat nyoma.

Először is: ne legyél olyan buta, mint én! A dobozt egy nagy ruházati és lakberendezési áruházban vettem leértékelve “jó lesz majd valamire” felkiáltással. Az oldalán az a felírat volt fa betűkből ragasztva, hogy “I love Home”. Nyilván ez nem túl esküvői hangulatú, így ettől meg kellett válnom. Lefeszegettem a feliratot róla és ennek során sérült az alatta levő festékréteg. Sokáig kellett csiszolnom, majd 4 réteg akrilfesték tudta helyrehozni a károkat. Ráadásul az üvegbetét sem volt a helyén, extra erős ragasztóval visszaragasztottam. Szép dolog az, ha a “jó lesz majd valamire” tárgyak tényleg felhasználásra kerülnek és nem csak kallódnak valahol, de megkönnyítettem volna a dolgomat és sok időt spóroltam volna meg, ha eleve erre alkalmas dobozt (vagy 3d képkeretet) keresek, nem pedig én teszem azzá. Tégy egy szívességet magadnak és eleve olyan alapanyagot vásárolj, ami harcra kész.

Doboz dekorálása

Chameleon lakk eleganciája.

Első körben kentem egy réteg chameleon lakkot a doboz felső peremére és az oldalakra. Jelen esetben a lakkot nem az állagmegőrzés miatt használtam, hanem szerettem volna adni neki egy visszafogott, elegáns csillogást. Várd meg, amíg teljesen megszárad a lakkréteg.

Üvegkavics fejjel lefele.

Vegyük elő az üvegkavicsainkat. Itt is fordított lesz a rétegrend. Fordítsuk a feje tetejére a kavicsokat és kenjünk egy réteg lakkot az aljukra. Szintén várjuk meg a száradást. Ha ez megtörtént, akkor a kavicsok aljára kenjünk egy réteg bronz színű akrilfestéket is. Ezzel előkészítettük őket a későbbi ragasztásra.

Bronz színű akrilfesték.

A doboz sarkaitól kiindulva fessünk bronz színű akrilfestékkel inda motívumokat. Szerettem volna, ha van a festéknek némi struktúrája, ezért én közvetlenül a csőrös festéktartóból nyomtam a festéket a felületre. Így több festéket használtam el, mintha ecsettel festettem volna. Óvatosan bánjunk a tubussal, mert ha véletlenül a kelleténél jobban megnyomjuk, akkor vastagabb lehet egy-egy szakasza az indának, mint amit odaképzeltünk. Gyöngytollal helyezzünk el néhány pöttyöt az indákhoz. Figyelj arra, hogy miután kinyomtad, körkörös mozdulatokkal dolgozd el a végét, különben csücskös lesz a gömbölyded gyöngy hatás helyett. Ha megszáradt, akkor ragaszd oda az üvegkavicsokat a sarkokba. Extra erős ragasztót használj, nem szeretnénk, ha az első szellő lerepítené őket. Kész a doboz, jöhet a belseje.

Nászajándék doboz belseje

Tűfilc és vízfesték.

A dobozom 25×25 cm nagyságú a külső oldalain. Mivel vízfestékkel fogsz festeni, ezért akvarell papír lesz a belső dekoráció alapja. Az akvarell papír azért fontos, mert a sok víztől nem fog annyira hullámosodni, mint mondjuk egy sima nyomtató papír. 250-300 g-os akvarell papírt válasszunk. A/4 méretű papírom rövidebb oldala 21 cm. A lehető legnagyobb, négyzet alakú papírt szerettem volna kapni, ezért 21×21 cm-es lett a lap mérete a kivágás után. Először felrajzoltam tompa hegyű ceruzával a körívet, amire a feliratot fektettem fel. Mivel a ceruzás vonalak radírozva lesznek, itt is és a rajzunknál is halványan dolgozzunk vele. Felülre a jókívánság, alulra a nevük és a házasodásuk dátuma került. Ha szeretnénk, írjuk fel azoknak a nevét is, akiktől kapják az ajándékot. Nekem csak utólag jutott eszembe, így ezért ezt nem látjátok ennél a lépésnél, csak később. Lehetséges, hogy egy kicsit sakkozni kell a hellyel, radírozgatni és újraírni. A felső mondatnál pl. kinéztem, hogy a “boldog” szó van a mondat közepén, így először azt írtam fel, majd a tőle jobbra levő szavakat, végül a balra levő szavakat visszafele. Így jobban be tudod osztani a helyet. Lehet, hogy bonyolultabb így megcsinálni, viszont biztosabb megoldás. Én így jobban szeretem, mint ötször visszaradírozni, ha épp rosszul jött ki a lépés. A betűtípust pinterestről választottam és a betűk felrajzolásakor a monitorról lestem. Ha elégedett vagy a betűkkel, akkor óvatosan, de kellő bátorsággal rajzold át a betűket tűfilccel. Végül a betűk és számok közepét én befestettem a bronz színű akrilfestékkel.

A festés

Az ábrát illetően szintén a pinterestről inspirálódtam, egyedivé téve a kiindulási képet. Saját kezűleg felrajzoltam a lapra grafit ceruzával a vonalakat. Ha ez a része nem megy, akkor nyomtasd ki a képet és indigózd át a papírra. Érdemes minél több, a párra jellemző sajátosságot belevinni, ettől lesz igazán szívet melengető a darab. Például ez esetben a vőlegényt gyerekkori barátai azzal a belsős poénnal ugratták, hogy ő egy láma. Így kézenfekvő volt a megoldás, hogy emberi fej helyett inkább egy lámát rajzoljak. Valamint alfa romeo rajongók, így felfestettem annak a jelét is az autóra. Ha megvannak a felrajzolt vonalak, hozzákezdhetünk a festéshez. Töltsük ki színekkel a rajzot. A vízfestéknek is, mint megannyi más típusú festésnek a rétegezés adja a lelkét. Ha egy réteg festéket felvittél és azt érzed, hogy így nem az igazi, akkor folytasd a festést, ugyanazzal a színnel, mint ami az alapunk, az árnyékok helyét fesd át újra. Mivel a vízfesték nem fedőfesték, ezért ugyanazzal a színnel ha átmész rajta többször, úgy egyre erősebb lesz az. A vízfestékhez használt víz ekkorra már elég színes volt, így a háttérhez csak simán bevizeztem az ecsetet és felvittem a festékes vizet a papírra. Az a jó ebben, hogy így teljesen olyan árnyalatú lesz a háttér, mint amilyen színeket használtál a folyamat során. Lila és piros festéket fröcsköltem rá a képre. Ha kész vagy, akkor a bronz akril festékkel fessünk át néhány részletet az autón, kiemelve azt. Én az autó lökhárítójánál egy egy csíkot, az ülés alatt hosszában egy csíkot, a láma cilinderén a szalagot, a virágcsokorban néhány pöttyet, a visszapillantó tükör keretét és a hátsó lámpák körvonalait emeltem ki ezzel a fényes festékkel. Én nagyon szeretem, ha bizonyos szögből rápillantva megcsillan az alkotásunk, így vonzza a szemet a nászajándék doboz.

A végső mozzanatok

Szikével az autó lökhárítójánál vágjunk akkora csíkot, amibe a szalagok végét bele tudjuk dugni. A pénzt vízszintes vonal mentén hajtsuk ketté és tekerjük fel. Nézzük meg, hogy mekkora szalagot kell levágnunk ahhoz, hogy kényelmesen fel tudjuk kötözni a pénzt. A pénz csúszik, a szalag szintén, így vedd elő a türelmedet, szükség lesz rá. Ha megvan a jó méret, előre vágjuk fel a szalagot és folytassuk a bankjegyek felkötözését. Ha megvan, a végénél fogassuk össze a szalagokat és dugjuk át a papír kivágott részén. Igazítsuk be a pénzeket úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbet takarjon a szövegből és rajzból és olyan hatást keltsen, mintha húzná maga után a kocsi, mint a konzervdobozokat. A szalagok végét ragasszuk fel a papír hátoldalára. Nem kell extra sok ragasztó, csak éppenhogy fogja meg. Ha ezzel megvagy, ragaszd be a papírt is a dobozba. Én csak a négy sarkát rögzítettem. Utolsó lépésként megtisztítottam a doboz üvegét, hogy ne legyen mancsos.

Nászajándék doboz.

Ezzel készen is van a nászajándék doboz. Remélem, hogy elégedett vagy a végeredménnyel és örömmel adod át az ajándékodat az ifjú párnak. Örülni fognak neki, azt biztos.

Ha tetszett a bejegyzés:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük